Artiklar

Golftävlingar i Sverige och i världen

Golf är en stor sport i världen och det genomförs många olika tävlingar varje år. De tävlingar som får mest uppmärksamhet är förmodligen de fyra majortävlingarna:

Herrar:

US Masters
US Open
British Open
PGA mästerskapen

Damer:

Nabisco mästerskapen
US Women´s Open
LPGA mästerskapen
British Women’s Open

Alla dessa tävlingar ger stora summor i prispengar och innebär stor prestige för vinnarna.

Golf är en klubbsport och spelarna använder fler olika varianter av golfklubbor. Målet med sporten är naturligtvis att lyckas få i golfbollen i hålet på golfbanan med så få antal slag som möjligt.

Golfbanorna kan se väldigt olika ut eftersom det inte är nödvändigt att hålla golfen på en standardbana. Golfbanorna som sporten använder sig av är ofta unikt designade vilket gör att den ena banan inte är den andra lik. Karakteristiskt för en golfbana är dock nio alternativt arton hål. Tävlingar som går ut på att få i bollen i hålet med minst antal slag kallas för stroke play och om dessa tävlingar utförs i lag heter det istället match play.

Grand Slam

Om en golfspelare vinner alla fyra majortävlingar under ett kalenderår så säger man att han eller hon gjort en ”Grand Slam”. Att vinna Grand Slam ger inga priser förutom ära och berömmelse.

Det här har bara inträffat en gång på herrsidan och det var när Robert ”Bobby” Tyre Jones jr vann 1930. Han vann British Amateur, British Open, US Open och US Amateur.

Numera har man tagit bort de båda amatörmästerskapen och ersatt dem med US Masters och PGA Championship i golfens Grand Slam.

Grand Slam har vunnits två gånger på damsidan, men det skedde inte enligt dagens förutsättningar. Babe Zaharias vann 1950 och då fanns endast tre majortävlingar. 1974 stod Sandra Haynie som vinnare och då var majortävlingarna tre i antalet.

Det finns även Career Grand Slam, Tiger Slam och Little Slam. Career Grand Slam betyder att spelaren vunnit fyra olika majors under sin karriär och de måste inte ha genomförts under samma år och inte heller i en följd.

Tävlingar i Sverige

Det finns inga tävlingar i Sverige som kan mäta sig med de internationella när det handlar om vinstpengar och status. Dock har Solheim Cup, som är en mycket prestigefylld tävling, genomförts två gånger i Sverige.

Lagtävlingen Solheim Cup utövas av damer och dess motsvarighet bland herrarna är Ryder Cup. Tävlingen är uppdelad i olika deluppgörelser och deltagarna, i de lag som tävlar, är de bästa kvinnliga golfarna från USA och Europa. Solheim Cup genomförs vartannat år från år 2003. Det året representerades Sverige av Carin Koch, Sophie Gustafson och Annika Sörenstam. 2007 anordnades tävlingen i Halmstad och då bidrog Sverige med sammanlagt fem spelare.

I Sverige anordnas flera proffstävlingar och en av de största är Telia Tour. Där ingår en del av tävlingarna i den europeiska Challenge Tour. Fler exempel på tävlingar är: Nationella seriespelen, Riksmästerskapen och SGF Senior Tour.

Man anordnar även olika juniortävlingar och bland dessa finns: JSM, Skandia 2G, Skandia Cup, Skandia Stars, Skandia Tour och Tinius Cup.

Lämna en kommentar